Renser gatene i São Paulo for «skitt»

Tidlig onsdag morgen rykket politiet i São Paulo inn for å kaste ut en okkupasjon 20 meter fra FIFAs fanfest i sentrum av byen. Gatene skal holdes rene for fotballturistene.

«Dette er en utkastelse basert på fordommer mot oss som er svarte og bor på gata», forteller en av lærerne fra kunstner-okkupasjonen etablert 2. mai i år. I morgentimene onsdag 18. juni ble 40 personer, blant dem tre barn, brutalt vekket av politiet. «Vi ble slept, slått og jaget ut på gata barbeint og uten forklaring».

Ingen av de rundt 50 politibetjentene på stedet ville identifisere en talsperson for utkastelsen eller papirer med utkastelsesorde. Det kom heller ingen forvarsel eller beskjed i forkant om at de ville bli kastet ut og ingen var forberedt på at noe slikt kunne skje. Personlige eiendeler, klær, kunst og musikkutstyr lå strødd i parken utenfor huset. Politiet satte opp sperringer og voktet inngangen. Samtidig  strømmet australske, nederlandske og brasilianske fotballfans inn til FIFAs inngjerda område for å delta på FIFA-fanfest 20 meter unna.

FIFA renser gata

Huset kunstnerkollektivet Laboratório Compartilhado TM-13 okkuperte 2. mai i år, ligger i bydelen Anhangabaú midt i sentrum av São Paulo. Okkupasjonen utgjør en av tre slike i byen dedikert til arbeid med kunst til, av og for folk som bor på gata. Anhangabaú er et belastet område med forfalne hus og bygninger. Flere andre okkupasjoner og hjemløse som ikke har annet sted å gå er en del av bybildet her.

FIFA valgte å legge en av sine såkalte "fanfester" hit. Fotball på storskjem innenfor et inngjerda område hvor de har alle rettigheter knyttet til salg av drikke og mat. Da passer det dårlig å ha folk som okkuperer og representerer en marginalisert og glemt gruppe under fotballfesten. «FIFA har kommet med krav om å fjerne hjemløse og tiggere for å gjøre gata hygienisk. Slik kan "gringoene" komme hit og føle seg trygge». Foran politiet i formiddagstimene onsdag mante kollektivet TM-13 til en pasifistisk motstandskamp. De nekter å flytte seg og i løpet av kort tid satte de opp en provisorisk teltleir foran politisperringene. Nå er de bekymra for hvor lenge de kan få bli der fordi det er FIFA som har rettigheter til plassen under fotball VM.

Vi er gata!

Urban okkupasjon av forlatte hus har eksplodert i São Paulo de siste to årene. Dette er en fenomen som finnes i flere store byer i Brasil på lik linje som jordokkupasjoner i rurale områder. Logikken er den samme. Jorda som ligger i brakk, eller hus uten folk, okkuperes av dem som ønsker å dyrke jorda eller ha tak over hodet. TM-13 er en av flere okkupasjonsbevegelser. De bruker kunst som sitt verktøy og med det ønsker de å skape et alternativ for folk som lever på gata. Rundt 40 personer organiserer kurs i alt fra matlaging til dans og teater for alle som ønsker å delta. «Vi vil jobbe sammen med de usynlige i Brasil», forteller ballettlæreren fra TM-13. «Vi er kunstnere som ikke identifiserer oss med store kommersielle arrangement. Vi er kunstnere fra gata. Vi er gata».

«Folkets VM»

Politivold og sammenstøt med demonstranter har vært, og er, et tema i Brasil både i forkant og under fotball-VM. Flere organisasjoner har uttalt seg med bekymring for hvordan hjemløse og befolkningen i de mer marginaliserte områdene i VM-byene har blitt overkjørt i opptaktene til arrangementet. Få kilometer fra hovedarenaen i São Paulo, Corinthians, etablerte okkupasjonsbevegelsen MTST -Bevegelsen for arbeidere uten hus, en teltleir med 5000 familier i forkant av VM. De kalte campen «Folkets VM» og truet med store demonstrasjoner om ikke regjeringen ville ettergi deres krav om boliger. MTST organiserer familier som har blir presset ut av områdene rundt Corinthians hvor boligprisene gikk opp til det dobbelte i forkant av VM. De fikk i stand en avtale tre dager før VM ble sparka i gang, men andre mindre okkupasjonsbevegelser sliter med utkastelser og lite medieoppmerksomhet.

Den 12. juni inntok MMRC (Bevegelsen for boliger region sentrum)  en bygning to kvartaler fra finansgata Paulista, utkledd som fotballfans. Ved en boligokkupasjon er de første 48 timene de mest prekære. Da kan politiet gjennomføre en utkastelse uten ordre. Okkupasjonen fra 12. juni kom seg trygt gjennom de første dagene, men frykter likevel at de ikke skal få bli. Denne okkupasjonen ligger i et område hvor øvre middelklasse dominerer og husokkupanter er et uvanlig syn til forskjell fra sentrum i São Paulo.

I brasiliansk media har blant annet okkupasjonen fra 12. juni blitt omtalt som en invasjon. Blokka på 14 etasjer hadde stått tom i mellom 3 og 5 år. «Vi okkuperer hus, mens politiet invaderer», sier ballettlæreren fra TM-13.

Ny demonstrasjon

Det har ikke kommet noe nytt i skrivende stund fra utkastelsen og den provisoriske teltleiren ved siden av FIFA-fanfest. I løpet av torsdag 19. juni mobiliserer Movimento Passe Livre (Bevegelsen for gratisbillett) for å ta gata tilbake: «Om VM er de rikes, er byen vår». Demonstrasjonen vil starte kl. 15 brasiliansk tid og planen er å avslutte den med en stor folkefest. Det er usikkert hvor langt de vil komme da politiet, så langt under VM, ikke engang har tillatt demonstrasjonene å begynne. 

Ingrid Fadnes, Susanne Normann og Heriberto Paredes - i São Paulo for Brassespark med bismak
Land